Verwarmen met airconditioning

Door: Frank Zegers
I.s.m.: van den Reek technische installatie

Verwarmen met airconditioning wordt steeds populairder in Nederland, vooral omdat de klimaatverandering ons weerpatroon verandert en de winters steeds kouder en langer lijken te worden. Mensen zijn op zoek naar manieren om hun huizen comfortabel en energiezuinig te verwarmen en airco’s bieden daar een oplossing voor. In dit blog zullen we de energieaspecten van het verwarmen met airco bespreken en hoe deze zich verhouden tot de actuele energieproblematiek in Nederland.

Airconditioners zijn ontworpen om ruimtes te koelen door warme lucht naar buiten af te voeren. Dit betekent dat ze niet van nature geschikt zijn voor verwarming, maar moderne airco’s kunnen wel worden omgeschakeld naar verwarmingsmodus. In deze modus wordt de warmte die normaal gesproken naar buiten wordt afgevoerd juist naar binnen gestuurd, waardoor de ruimte wordt verwarmd.

Energieaspecten van verwarmen met airco

Een van de belangrijkste energieaspecten van het verwarmen met airconditioning is het energieverbruik. In vergelijking met traditionele verwarmingssystemen zoals gas- of elektrische kachels, verbruiken airconditioners doorgaans meer energie. Dit komt doordat airco’s warmte uit de buitenlucht moeten halen, die al koud is, en deze moeten omzetten in warme lucht. Dit vereist meer energie dan het simpelweg verwarmen van al warme lucht.

Een andere factor om te overwegen is het seizoen. In de zomer zorgt het gebruik van een airconditioner voor extra energieverbruik, omdat deze de warmte uit de lucht moet halen om de kamer koel te houden. In de winter kan het juist een voordeel zijn, omdat de airco de warmte uit de buitenlucht kan halen om de kamer te verwarmen. Dit betekent dat de energie-efficiëntie van een airconditioner varieert afhankelijk van het seizoen.

Actuele energieproblematiek in Nederland

In Nederland zijn er verschillende energieproblemen waar we momenteel mee te maken hebben. Een van de grootste uitdagingen is het verminderen van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Het grootste deel van onze energie komt nog steeds uit aardgas, wat niet duurzaam is en de uitstoot van broeikasgassen verhoogt. Dit heeft geleid tot ambitieuze plannen van de Nederlandse regering om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en uiteindelijk volledig over te schakelen op duurzame energiebronnen.

Een andere energieproblematiek waar we mee te maken hebben is de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnetwerk. Het toenemende gebruik van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen en windturbines heeft geleid tot een grotere vraag naar elektriciteit, wat het netwerk soms niet aankan. Dit kan leiden tot storingen en black-outs, wat ongemak veroorzaakt voor consumenten en bedrijven.

Conclusie

Verwarmen met airconditioning kan. Meer informatie over airco’s in de regio Eindhoven vindt u op de website van van den Reek technische installaties in Nuenen